Vrolijk voorzitterschap
Bij haar aantreden in 2012, liet Anouchka van Miltenburg weten dat ze haar rol als voorzitter van de Tweede Kamer ging invullen als een ‘vrolijke voorzitter’ met gevoel voor inhoud. Ze ging erop toezien dat emoties de ruimte kregen, maar nooit de overhand’. ‘Soepel zijn als het kan, en streng als het moet’.
In de afgelopen 3 jaar is van Miltenburg veel in het nieuws geweest. Positief en negatief. Lof kreeg zij bijvoorbeeld over haar rol bij de amendementen die zorgden voor belangrijke aanpassingen in de WMO. Hoe zij de staatssecretaris heeft behoed voor een pijnlijke afgang.
Pittige kritiek
Er was, en is, ook pittige kritiek. Zoals in 2012 toen CDA voorzitter Buma haar erop aansprak dat zij te sturend was, waarna ze emotioneel de Tweede Kamer verliet. In 2012 stuurt Van Miltenburg op eigen houtje formateurs naar de Koningin. De Koningin bleek ‘not amused’. En in 2013 krijgt Van Miltenburg van 8 fractievoorzitters het verwijt dat zij buiten de Tweede Kamer onzichtbaar is, en binnen de Kamer niet effectief.
En onlangs, in juni, was het misschien beter geweest als zij ferm had ingegrepen bij de clash tussen Wilders en Pechtold, waarbij Wilders de Tweede Kamer een ‘nep parlement’ noemde.
Voorbeeldfunctie van Van Miltenburg
De voorzitter van de Tweede Kamer heeft een voorbeeldfunctie, het hele land kijkt mee. Ga er maar aanstaan. De kleinste uitglijer leidt tot ophef. Kn dat eigenlijk wel, een ‘vrolijke voorzitter’ zijn als de belangen zo groot zijn en je als voorzitter zo onder het vergrootglas ligt? Hoe gebruik je jouw eigen stijl om sturing te geven aan een zware bijeenkomst? Hoe blijf je duidelijk, rechtvaardig en toch gracieus?
Als voorzitter zijn alle ogen op jou gericht. Als de belangen groot zijn word je keihard afgerekend op jouw functioneren en op de manier waarop jij je voorzitterschap invult. Wat zijn cruciale toetsstenen voor de voorzitter van de Tweede Kamer, in casu, Anouchka van Miltenburg ? Wat kan jij hieruit meenemen?
Monitor jezelf als voorzitter
Dit zijn belangrijke toetsstenen waarop jij je eigen functioneren als voorzitter kunt monitoren:
- Reflectie: denk na over jezelf en de situatie. Vraag gerichte feedback, leer ervan en doe het eens anders.
- Momentum: maak gebruik van het momentum en grijp direct in als het nodig is. Treed kordaat op als het zich iets voordoet (zie 3).
- Ferme ‘guidance’: geef duidelijke ondersteuning en sturing, met een vriendelijke hand.
- Gevoel voor context: gebruik je antenne voor zaken die gevoelig liggen. Als je die niet hebt (is lastig), pols bij anderen wat zij vinden of verwachten.
- Emoties: herken ze in jezelf maar… reageer niet vanuit emotie! Een professional spreekt over emotie. Tenzij functioneel emotie tonen is vereist. Kernwoorden zijn hier: ben de leider van je eigen emotie.
Wil je meer leren hoe jij jouw eigen voorzitterschap op een energieke en trefzekere manier in een bijeenkomst kunt sturen? Schrijf je hier (https://www.externevoorzitter.nl/trainingdenieuwevoorzitter.html) in voor de ééndaagse training De Nieuwe Voorzitter.
Voor advies of inhuur van onafhankelijk voorzitterschap, kijk dan op de website van De Externe Voorzitter (https://www.externevoorzitter.nl/) . Of bel Nathalie Vrancken 06 22 93 94 32.
Training De Nieuwe Voorzitter
11 december 2015 9.00-17.00, Soesterberg
Wat leer je?
- Een nieuwe kijk op voorzitterschap.
- Hoe vergroot je de betrokkenheid van deelnemers.
- Ervaring met de 5 nieuwe vaardigheden.
- Andere interventies in te zetten.
- Hoe jij effectiever wordt als voorzitter.
Wat levert de training op?
- Vergroten van jouw handelingsrepertoire.
- Vertrouwen in jouw rol als voorzitter.
- Versterking van jouw voorzitterschap.
Wat verder nog belangrijk is
- We trainen met 2 trainers van 9.00-17.00.
- Locatie 11 dec.: Kontakt der Kontinenten.
- Investering training: € 295,- excl. BTW.
incl. boek winkelwaarde € 21,95.
* Inschrijven via deze link! (https://www.externevoorzitter.nl/trainingdenieuwevoorzitter.html)
Nathalie Vrancken is auteur van het boek De Nieuwe Voorzitter