Daar gaat ie weer!
‘En daar gaat ie wéér!’. ‘Dat gaat weer lang duren’. ‘Kunnen we niet door?!’. Zomaar wat gedachten die we hebben bij een dominante prater in de bijeenkomst. Soms kent de voorzitter deze persoon al goed. Soms doet hij zijn ontdekking in de vergadering: daar gaat mijn agenda! Een dominante prater! Voor een voorzitter is zo’n dominante personage soms lastig. Hij zou hem willen stoppen. Het lukt hem niet. Of hij doet dit onhandig. Onbedoeld kan hij hem teveel aandacht geven, met soms een averechts effect in de vergadering.
De veelprater heeft niet per se een grote mond
Het volgende kan aan de hand zijn net de dominante prater:
- hij is over-enthousiast: met zijn positieve drive willen ze overal antwoord op geven.
- hij is gefrustreerd over iets (uit het verleden): dit leven ze uit in hun dagelijks werk.
- hij komt aandacht te kort.
- hij krijgt thuis niet de kans, op het werk wil hij dat anders
- hij begrijpt het niet en dat ventileert hij door steeds aan het woord te zijn
- hij is weinig zelfreflectief; hij heeft het niet door dat die constant aan het woord is.
Plezierige interrupties
Wat zijn nu plezierige en werkbare interrupties voor voorzitters in het geval van zo’n dominante prater.
- Hoor zijn betoog aan, onderbreek met ‘heel interessant, wat vinden de overige deelnemers van dit punt?’. Het betoog van de prater wordt dan als het ware de springplank naar de rest van de deelnemers.
- Negeer de dominante prater, door hem niet aan te kijken. Kijk bewust een andere deelnemer gericht aan. De prater wordt mogelijk hierdoor ontmoedigd. Reken er echter niet op. Wijk dan uit naar het volgende punt.
- Benoem dat je de dominante prater nu al heel veel hebt gehoord. Nu wil jij als voorzitter heel graag anderen de gelegenheid geven om op dit onderwerp te reageren.
- De veelprater wil vaak aandacht; hij voelt zich (bij voorbaat) niet gezien en gehoord. Geef hem als voorzitter tijd om buiten de vergadering om, liefst vóór de vergadering, stoom af te blazen.
Veelpraters zijn om hun manier betrokken deelnemers. Deze gedachte alleen al maakt de voorzitter mild ten opzichte van de veelprater.
NB: waar ‘hij’ staat, kan ook ‘zij’ gelezen worden.